Från ett litet musikevent organiserat av ett lokalt elevråd till internationell storfestival i världsklass: Roskilde festivalen har blivit ett måste för alla seriösa musik och festivalfans. Hit kommer det folk från när och fjärran för att se och lyssna på toppnamnen inom pop och rock och genom åren har många av planetens största artister framträtt här!

Roskilde ligger blott 3 mil väster om Köpenhamn och är en vacker stad med ca 50 000 invånare och anor från Vikingatiden. År 1971 bestämde sig ett gäng gymnasieelever för att organisera en liten musikhelg och den kom att bli så framgångsrik att den idag är en av världens mest välkända.

Detta stora musikevenemang hålls varje år om sommaren under fyra häftiga dagar och för att undvika förvirring håller man sig till följande datumkoncept: torsdagen efter den sista söndagen i juni kör det hela igång. Området öppnas för allmänheten redan på söndagen men det är alltså på torsdagen som banden kör igång.

I nästan ett halvt århundrade har stora namn som U2, Santana, Bob Dylan, David Bowie, Sex Pistols, Rammstein, Metallica, Björk, Rihanna, Rolling Stones och Pharell spelat här och det är vanligt att svenskar vallfärdar till orten för att ta del av detta stora event. Vem i elevrådet hade kunnat ana det för alla dessa år sedan?

De flesta åskådare bor inom festivalområdet och det alldeles vanligaste är att man tagit med sig ett eget tält att bo i. Priset för att campa ingår i festivalbiljetten men vill man ha det lite lyxigare kan man hyra så kallade tälthus som är upphöjda från marken och som har elektricitet och dusch. Inne på området finns det restauranger, apotek, allmänna badrum och möjligheter att laga mat.

Så om du är en riktig musikälskare packa tältet, ta med polarna och bege dig till Danmark… det kommer garanterat att bli en oförglömlig upplevelse!