Kulturnatten är någonting som många ser fram emot runtom i Europa påolika datum varje år. Evenemanget startade i Frankrike, var annars, redan på 1980-talet med något som man kallade Nuit Blanche – den vita natten, där konstmuseer och gallerier höll öppet hus under en natt i Paris. Snabbt hakade Helsingfors på och snart hade i princip alla större städer i Europa organiserat egna kulturnätter, inte minst i Sverige och Danmark.

Köpenhamns kulturnatt går år 2017 av stapeln den 13:e Oktober och för att få delta är det allra enklaste att gå in på arrangörernas hemsida och införskaffa ett kulturpass. Har man inte tillgång till internet går det lika bra att köpa ett pass på något av stadens många museer eller till och med på 7 Eleven. Med detta kommer man sedan in på alla olika platser och lokale där ett otroligt intressant, roligt och inspirerade utbud presenteras för både barn och vuxna. Man kan besöka skepp och visas runt i kyrkor, prova på danser och maträtter eller meditera med buddhister.

I över 250 olika museer, parker, gallerier, teatrar, bibliotek, ministerier och kyrkor presenterar man konstutställningar, konserter, visningar och föreställningar av alla möjliga slag. Passet, som kostar 95 E (gratis för barn under 12), ger också fri transport i staden, vare sig man vill åka buss eller tunnelbana och på så sätt kan man lätt ta sig från evenemang till evenemang.

Eftersom så många olika events arrangeras under kultnatten rekommenderas det man planerar väl och går man in på kulturnattens hemsida har man till och med en bra app för detta. Det är också en god idé att hålla utkik på väderleksrapporten eftersom vissa evenemang som är utomhus kan komma att ställas in eller byta lokal.

Är man fotointresserad kan det också vara kul att delta i kulturnattens fototävling; det bästa bidraget vinner gratispass till nästa år!