Bland Europas många filmfestivaler är den som årligen äger rum i Göteborg en av cineasternas favoriter! Här blandas kortfilmer och dokumentärer med storfilmer och experiment och regissörer och skådespelare från när och fjärran deltar för att visa och diskutera sina visioner och verk.

Festivalen i Göteborg anses vara Nordens största och det brukar komma över hundratusen människor för att delta i den. Man började redan år 1979 och nu för tiden brukar ungefär 1000 filmer presenteras från 80 olika länder!

Det som är roligt med Göteborgs filmfestival är att man inte bara visar olika filmer utan dessutom ger publiken möjlighet att delta i olika events och seminarier. Man kan gå på filmanalys eller delta i en snabbkurs i filmhistoria, få vara med på presskonferenser och höra regissörernas åsikter och förklaringar liksom gå på olika fester under festivalens gång. Detta är verkligen något för sanna filmnördar och det är inte så konstigt att festivalen ständigt växer.

En annan fördel med att gå på denna festival är utbudet i sig. Det är ett unikt tillfälle att få se filmer som aldrig annars kommer att visas på vita duken och man får ett intryck av vad som händer på den internationella och nationella filmscenen. Vissa filmer kommer kanske till och med inte visas igen och man får smaka av en annorlunda filmvärld än den etablerade som man aldrig annars fått se.

Beroende på hur mycket man vill satsa på denna festival kan man köpa olika sorters biljetter. vill man endast gå på en film kostar det 90 kronor medan en röda mattan visning kan gå på dubbla beloppet. Man kan också köpa olika sorters kort för att få full tillgång!

För dem som jobbar inom film är denna festival också ett alldeles utomordentligt tillfälle att få mötas och knyta kontakter. Har utväxlas idéer och samarbetsmöjligheter, allt i filmens namn!