Köpenhamn är en av världens jazz-huvudstäder och det bevisar man med råge med den årliga Copenhagen Jazz Festival. Hundratusentals jazz-diggare från hela världen kommer hit för att delta och under tio härliga dagar kan man njuta av sköna toner på över 100 olika ställen. Man kan välja på små barer till stora konserthallar och det finns ett enormt stort och varierat utbud av jazzstilar och artister att se och, framförallt, höra!

Officiellt har festivalen hållit på sedan år 1979 men faktum är att den påbörjades redan på 1960-talet då man på nöjesplatsen Tivoli börjat med en mindre jazzfestival under samma namn. Med åren blev den allt populärare och idag är den alltså en av världens största och folk kommer hit från planetens alla hörn.

För den som vill komma hit och vara med om detta evenemang är det endast ett datum att hålla i minnet: den första fredagen i juli. Minns man vara det så behöver man aldrig oroa sig för att missa festivalen; den fortsätter sedan i en och en halv vecka och man kan gå från lokal till lokal för att få smakprover av alla möjliga sorters jazz: storbandsjazz, enskilda jazz sångare, fusion, funk-jazz etc.

Genom åren har många världsnamn medverkat i Copenhagen Jazz Festival och för att bara nämna några få så vad sägs om följande: Dizzy Gillespie, Miles Davis, Bobby McFerrin, Sonny Rollins, Keith Jarret och Chick Corea? År 2017 kommer dessutom filmregissören Woody Allen med sitt band för att uppträda.

Man bör vara ute i god tid om man vill boka rum på något av stadens många hotell, gästhus och vandrarhem under festivaldagarna och det är en god idé att reservera rum så lång tid i förväg man bara kan; upp till en kvarts miljon människor kommer hit för att delta i festivalen varje år!